Danmark taber mod Frankrig - Island misser semifinalen

Det danske herrelandshold har ikke vundet EM-kamp nummer syv. Efter nederlaget mod Frankrig møder Danmark Spanien i semifinalen. Franskmændene tørner sammen med Sverige og Island spiller om femtepladsen mod Norge.

Simon Hald strakte sig forgæves mod den franske stjerne Nikola Karabatic. Trods en til tider overlegen kamp, måtte SG-stregspilleren se franskmændende løbe med sejren. Foto: Ritzau Scanpix
rm@fla.de
onsdag d. 26. januar 2022 kl. 22.15

Budapest. De førte hele tiden, men til slut vandt Frankrig 30-29 over Danmark og er dermed klar til semifinalen, hvor de møder Sverige. Danmark var allerede inden kampen videre og møder nu Spanien. Island derimod må nøjes med kampen om femtepladsen.

Ja, Danmark sparede både Mikkel Hansen og Mathias Gidsel mod Frankrig, men hvis nogen havde troet at de ikke ville tage kampen seriøst af den grund eller gå ned i niveau - vedkommende havde taget grusomt fejl.

- Vi vil altid vinde en kamp. Det er altid bedre at vinde end at tabe, sagde Mads Mensah Larsen fra SG Flensburg-Handewitt direkte inden opgøret.

Og danskerne viste, at de også mente det. Startopstillingen med SG-kammeraterne Lasse Svan, Simon Hald og Kevin Møller samt Rasmus Lauge, Magnus Landin, Henrik Møllgaard (skiftede med Niclas Kirkeløkke) og Jacob Holm var stadig noget af det allerbedste. I de første seks minutter af kampen kørte Danmark Frankrig fuldstændig over. Efter 5-1-føringen tog franskmændende timeout.

De kom nu lidt bedre ind i kampen, men Danmark var klart bedst. Hvis Frankrig ikke skød forbi målet, tog Kevin Møller boldene - især fra hans tidligere Barcelona-holdkammerat Dika Mem. Kun egne fejl gjorde, at føringen på 10-6 (15.) blev til 10-9 (20.). Danmark dækkede nu op i et 5-1-forsvar og Frankrig byttede keeper. Det hjalp nu mest for de rød-hvide som igen kom foran 12-9 (23.). Kevin Møller tog et straffekast, Jacob Holm øgede til 13-9, igen parerede Møller og igen scorede Holm (14-9/24.). Hvis der stadig var nogen, der manglede Mikkel Hansen og Mathias Gidsel - franskmændende var det ikke. Holm og Kirkeløkke (begge 6 mål) var i første halvleg mere end gode alternativer.

Danmark førte til pausen 17-12, også fordi Møller havde 40 procent redningerne og Frankrigs to keepere sammenlagt kun 6 procent hvad der ved 18 skud svarede til en eneste parade.

Pause til Møller og Svan

I anden halvleg viste dig sig, hvilken kvalitet og bredde Danmark har i sin trup. Niklas Landin blev skiftet ind på mål og den kommende SG-fløj Jóhan Hansen erstattede Lasse Svan.

Emil Jakobsen kom kun på banen for at skyde straffe. Og det gjorde han med manér til 21-16 (36.). Frankrig kæmpede og udnyttede de få sløje danske minutter i kampen. Da Nikola Karabatic og co. havde scoret til 24-21 (44.) tog den danske landstræner Nikolaj Jacobsen med det samme timeout. Rasmus Lauge kom tilbage og i en fart lød cifrene på 26-21 (46.).

De danske fans var på lægterne nu klar med et islandsk »Huh« og det var de få islændinge som var tilbage i arenaen gerne med på. Det blev dog aldrig til den store skandinaviske jubel.

Pludselig var stillingen 27-26 (55.) og kort efter erobrede Karabatic bolden ved stillingen 28-27. Han kastede dog direkte ind i Jacob Holms arme. Holm var lige tilbage fra en kort pause hvor Aaron Mensing havde fået et par minutter. SG-spilleren ramte dog forbi målet og blev med det samme skiftet ud igen. Alligevel lykkedes det Frankrig at udligne. Først til 28-28 og så til 29-29 (58.). Danmark spillede 7 mod 6 i angrebet med manglede momentum. Franksmændene scorede til 30-29 og var for første gang foran i denne kamp. Jacobsen tog timeout. Kirkeløkke kastede bolden ud over sidelinjen og så var det Frankrig der tog sejren og pladsen i semifinalen i stedet for Island.